Text Box: Text Box:

Ιστορία της Λιθουανίας
  

Λιθουανία   |   Λιθουανία Ξενοδοχεια   |   Βίλνιους   |   Kaunas   |   Trakai   |   Ενοικιασεις Αυτοκινητων   |   Χαρτης   |   Φωτογραφιες  |  Ιστορια   Χρησιμες Συνδεσεις  |  Επικοινωνια

Η Λιθουανία είναι το παλαιότερο κράτος από τις χώρες της Βαλτικής. Ο Πάπας ανακήρυξε την Λιθουανία ως Ευρωπαϊκό Βασίλειο το 1251, αργότερα τον 13ο αιώνα ο Βασιλιάς Mindaugas ένωσε όλες τις  Λιθουανικές φυλές και από τον 13 - 15 αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μεσαιωνικό κράτος το οποίο εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Τον 16ο αιώνα ήταν η εποχή που το Βιλνιους άκμασε: η πρωτεύουσα έγινε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης και ακόμα μέχρι σήμερα θαυμάζουμε τα επιτεύγματα αυτής της εποχής που μπορεί κάνεις να συναντήσει με μια βόλτα στην πόλη. Η ιστορία της Λιθουανίας είναι ένα μεγάλο δράμα: πόλεμοι και κατοχές που διήρκεσαν 700 από τα 1000 χρόνια ιστορίας της.  Η δυνατή επιθυμία για ελευθερία έκανε την Λιθουανία ανεξάρτητο κράτος δυο φορές: το 1918 και το 1990 κατά την διάρκεια της “singing revolution”. Η Λιθουανία σήμερα είναι ένα από τα ενεργά μελή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημιουργία του Βίλνιους - ο Θρύλος

 

Υπάρχει ένας πολύ γνωστός θρύλος  για την δημιουργία του Βίλνιους, η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Gediminas είχε πάει για κυνήγι στους λόφους γύρω από τον πόταμο Vilnia, όταν έπεσε το σκοτάδι η ομάδα του αποφάσισε να κατασκηνώσει εκεί για το βραδύ. Ενώ κοιμόταν ο Gediminas είχε ένα όνειρο στο οποίο είδε έναν σιδερένιο λύκο να στέκεται στην κορυφή του λόφου και να ουρλιάζει δυνατά. Την επόμενη μέρα ρώτησε έναν παγανιστή ιερέα σχετικά με το όνειρο του, κι εκείνος ερμήνευσε το όνειρο ως εξής “Ότι έχει αποφασιστεί από τους θεούς για τον αρχηγό και για την Λιθουανία αυτό θα γίνει! Ο σιδερένιος λύκος συμβολίζει ένα ανυπέρβλητο κάστρο και μια πόλη η οποία θα κτιστεί από τον κυβερνήτη της περιοχής. Η πόλη θα γίνει η πρωτεύουσα της Λιθουανικής γης, το ουρλιαχτό του λύκου συμβολίζει την φήμη της μελλοντικής πόλης η οποία θα εξαπλωθεί μακριά σε κάθε γωνιά.” Από τότε ο Δούκας Gediminas αποδεχόμενος τις θελήσεις των θεών άρχισε να κτίζει την μελλοντική πρωτεύουσα που ονόμασε Βίλνιους - Vilnius - από το όνομα του ποταμού Vilnia.

Χρονολογίες Κλειδιά για το Βίλνιους και την Ιστορία της Λιθουανίας

 

1009 - Η Λιθουανία αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές

1251 - Η Λιθουανία χρήζεται Βασίλειο από τον Πάπα Bull

1253 -
Ο Δούκας Mindaugas στέφεται Βασιλιάς της Λιθουανίας. Στις 6 Ιουλίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ημέρα Στέψης

1323 - Κατά την διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Δούκα Gediminas, το Βίλνιους αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία ως η πρωτεύουσα της Λιθουανίας στο γράμμα που απέστειλε ο βασιλείας στον Πάπα.

1387 - Ο Μεγάλος Δούκας Jogaila βαφτίζει την Λιθουανία και καταλήγει σε συμφωνία μεταξύ της Λιθουανίας και του Βασιλείου της Πολωνίας ώστε στο Βίλνιους να αποδοθούν τα δικαιώματα πόλης.

1410 - Από κοινού οι Λιθουανο-Πολωνικές δυνάμεις αποκρούουν την Τευτονική Εντολή στην μάχη του Zalgiris.

14
ος - 15ος αιώνα - Η Λιθουανία συμπεριλαμβανομένων των προσαρτημένων περιοχών γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης

1495 - Το πρώτο εργαστήριο χρυσοχοΐας και ραπτικής ανοίγουν στο Βίλνιους. Η πρωτεύουσα αρχίζει να αναπτύσσεται σαν κέντρο εμπορίου και πολιτισμού της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

1501 - Το πρώτο σύστημα ύδρευσης αρχίζει να λειτουργεί στο Βίλνιους

1552 - Ο Francisk Skoryna ιδρύει το πρώτο τυπογραφείο στην πόλη. Το Βίλνιους γίνεται ένα από τα διασημότερα κέντρα για την εκτύπωση βιβλίων στην Ευρώπη.

1547 - Το πρώτο Λιθουανικό βιβλίο «Κατήχηση» του Martynas Mazvydas δημοσιεύεται στο Καλίνινγκραντ.

1569 - Ακλουθώντας την Ένωση του Lublin η οποία σχημάτισε την Πολωνό-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, το Βίλνιους άρχισε να χάνει μερικά χαρακτηριστικά του σαν πρωτεύουσα και η Βαρσοβία έγινε το κέντρο του νέου μεγάλου κράτους.

1579 - Ένα σχολείο το οποίο ιδρύεται στο Βίλνιους από Ιησουίτες μετατρέπεται στο πρώτο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο μετατρέπετε σε πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

1795 - Η Λιθουανία κατακτάτε από την Ρωσία και μετατρέπετε σε ρωσική επαρχία στην οποία το Βίλνιους είναι το κύριο κέντρο της. Πολλοί κάτοικοι της πόλης σκοτώνονται και άλλοι μεταφέρονται στις ανατολικές περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1830-1831 - Μια εξέγερση για ανεξαρτησία εναντίον της Ρωσικής ηγεμονίας από τα δυο έθνη της πρώην κοινοπολιτείας, ξεκάνει με αφορμή την κατάχρηση εξουσίας από την μεριά της Ρωσίας.

1831 - Η ήττα της εξέγερσης είναι η αίτια που οδηγεί τις Ρωσικές αρχές να κλείσουν το πανεπιστήμιο του Βίλνιους και να μετατρέψουν τις καθολικές εκκλησιές σε ορθόδοξες.

1864 - Ύστερα από την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια για εξέγερση οι Ρωσικές αρχές κλείνουν τον Λιθουανικό τύπο. Τα Λιθουανικά βιβλία τυπώνονται στην Πρωσία και μεταφέρονται μυστικά στην Λιθουανία από λαθρέμπορους βιβλίων. Μυστικά σχολεία εμφανίζονται στην Λιθουανία.

1869 - Η σιδηροδρομική γραμμή Αγ.Πετρουπολη - Βίλνιους - Βαρσοβία κατασκευάζεται. Ένα χυτήριο σιδήρου, ένα εργοστάσιο καπνού και μια ζυθοποιεία ανοίγουν στο Βίλνιους.

1896 - 1902 - Το Βίλνιους γίνεται το κέντρο της εθνικής αναβίωσης.

1904 - Η απαγόρευση του Λιθουανικού τύπου σταματαει.

1905 - Το κοινοβούλιο του Βίλνιους συγκαλείτε για να διατυπώσει την ιδέα της επαναφοράς της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.

16 Φεβρουαρίου 1918 - Διακήρυξη ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.

1920 - Η Πολωνία προσαρτεί την περιοχή του Βίλνιους. Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας μεταφέρετε στο Κάουνας.

1939 - 1940 - Η ανεξαρτησία της Λιθουανίας τελειώνει με την υπογραφή του Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνου μη Επίθεσης. Η Λιθουανία γίνεται μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος - Κατά την διάρκεια του πολέμου η πόλη του Βίλνιους υποφέρει από σημαντικές καταστροφές, ωστόσο πολλά σημαντικά μνημεία μένουν ανέπαφα.

1944 - 1953 - Ένα υπόγειο κίνημα αντίστασης είναι ενεργό στην Λιθουανία.

11 Μαρτίου 1990 - Το ανώτατο δικαστήριο κυρώσει και πάλι την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

1991 - Η Λιθουανία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών σαν ανεξάρτητο κράτος.

Μάρτιος
2004 - Η Λιθουανία μπαίνει στο ΝΑΤΟ και τον Μάιο γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.