Text Box: Text Box:

Ας γιορτάσουμε.
Ετοιμαστείτε να γιορτάσουμε. Η Λιθουανία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 1000 γενέθλια της. Η παλαιότερη χρήση του ονόματος «Λιθουανία» βρίσκεται σε ένα λατινικό κείμενο που χρονολογείτε στο 1009.  Αυτό χρονολογείται περίπου την ίδια εποχή που κτίστηκε ένα ξύλινο κάστρο στον λόφο που τώρα σχηματίζει κεντρικό σημείο στο Βίλνιους – αλλά φυσικά η ιστορία της χώρας εκτείνεται ακόμα πιο πέρα από αυτά. Υπάρχουν στοιχεία που θέλουν Βαλτικές φυλές να έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή τον 7
ο αιώνα π.Χ., και πριν από αυτό άνθρωποι κυνηγούσαν τάρανδους στην περιοχή όταν τα παγόβουνα της τελευταίας εποχής των παγετώνων είχαν υποχωρήσει.  

Παρόλα αυτά, η Λιθουανία εγκαθιδρύθηκε ως κράτος το 1253. Οι αρχηγοί τοπικών φατριών, με επί κεφαλή τον Δούκα Mindaugas, συγκεντρώθηκαν και νίκησαν τους εισβολείς Ιππότες της Λιβόνια στην Μάχη του Ήλιου το 1236. Ο Mindaugas έγινε ο πρώτος και ο μοναδικός Βασιλιάς της Λιθουανίας στις 6 Ιουλίου 1253. Κτίστηκε τότε μια Χριστιανική εκκλησία, που θα γινόταν αργότερα ο Καθεδρικός Ναός του Βίλνιους, εισάγοντας έτσι τον Χριστιανισμό στη Λιθουανία – την τελευταία χώρα που αποδέχτηκε την «νέα» αυτή θρησκεία.

Ο Mindaugas διαδέχτηκε από τον Μεγάλο Δούκα Gediminas, ο οποίος το 1323 έγραψε γράμματα σε ξένους τεχνίτες και έμπορους καλώντας τους να εγκατασταθούν στο Βίλνιους, με την υπόσχεση να εμπορεύονται ελεύθερα και να ζουν όπως επιθυμούν. Πολλοί μάλιστα δέχτηκαν την προσφορά του αυτή. Μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα τα σύνορα της Λιθουανίας επεκτάθηκαν από την Βαλτική θάλασσα στην Μαύρη θάλασσα.

Το Βίλνιους άνθισε τον 15ο και τον 16ο αιώνα, εφημερεύοντας και προσελκύοντας μεγάλους αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, στοχαστές από κοντινά αλλά και μακρινά μέρη. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της πόλης που γιορτάζονται τώρα δημιουργήθηκαν την περίοδο εκείνη. Ο Εβραϊκός πληθυσμός εφημέρευσε, το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους εγκαθιδρύθηκε και η πόλη άρχισε να γεμίζει αρχιτεκτονικά στυλ που αντικατόπτριζαν τους πολλούς και διαφορετικούς της κατοίκους.   

Όμως η καλή τύχη δεν θα κρατούσε, αφού τον 18ο αιώνα η Λιθουανία τράβηξε την μη φιλική προσοχή κατοχικών δυνάμεων διαφόρων χωρών. Προς το τέλος του αιώνα οι Ρώσοι κατέλαβαν ολοκληρωτικά την Λιθουανία.

Ο 19ος και ο 20ος αιώνας υπήρξαν θυελλώδεις για την Λιθουανία και την πρωτεύουσα της. Η πολιτική κατοχή, οι εκκλησίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, η απαγόρευση της Λιθουανικής γλώσσας ήταν απλά η αρχή και στη συνέχεια η κατάσταση χειροτέρεψε. Δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, μαζικές δολοφονίες της Εβραϊκής κοινότητας και άλλη μια κατοχή.   

 

Αλλά τώρα, για άλλη μια φορά, η Λιθουανία είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη –  μια δημοκρατική χώρα που ψήφισε ελεύθερα κυβέρνηση και διαθέτει έναν αέρα αισιοδοξίας. Η Λιθουανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και όπως θα δείτε είναι ολοζώντανη και ακμάζει. Η ιστορία σήμερα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βίλνιους έχει σφυρηλατηθεί από την ιστορία και χαραχθεί από τις πολλές δοκιμασίες της τύχης σε προηγούμενες εποχές. Αλλά το αποτέλεσμα είναι παντοτινό. Για πολλούς επισκέπτες, η εμπειρία της πόλης είναι σαν να ξεκλειδώνουν μια αγαπημένη παιδική ανάμνηση, σαν να ζουν μια παραμυθένια φαντασίωση ή σαν να ανακαλύπτουν αναπάντεχα την αληθινή αγάπη. Είναι μαγευτική, αιώνια και βαθύτατα συγκινητική και αξέχαστη. 

 

Υπάρχει μια μεσαιωνική μαγεία μέσα στα μυστηριώδη στενά δρομάκια που κατακτούν και ανταμείβουν τους περίεργους. Υπάρχουν πλακόστρωτες λεωφόροι που οδηγούν από περιοχές με θρυμματισμένο χαρακτήρα και μέσα από μια οικεία παλαιά σαγήνη σε έναν υπέρλαμπρο μοντερνισμό. Δεν κυριαρχεί ένα μόνο στυλ ή μια αρχιτεκτονική επιρροή και το αποτέλεσμα είναι μια χαρούμενη μελωδία πνεύματος και γοητείας που ηχούν στις καρδιές σας για πολύ καιρό αφού έχετε φύγει από την πόλη.   

Το Βίλνιους έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα ιστορικά κέντρα πόλεως στην Ανατολική Ευρώπη – κάτι το οποίο δεν έχει διαφύγει της προσοχής της UNESCO, η οποία το κατατάσσει στη λίστα με τα αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς. Πολύ κοντά στο κέντρο του Βίλνιους βρίσκεται το απίστευτο και πλήρως αναστυλωμένο Trakai, το οποίο είναι ένα πανέμορφο κάστρο με κόκκινα τούβλα που βρίσκεται σε μια νησίδα μέσα σε μια εξίσου όμορφη λίμνη. Είναι πραγματικά ένα παραμυθένιο σκηνικό και δικαίως υπάρχει σε πολλά καρτ ποστάλ και βιβλία.

Αλλά η αληθινή μαγεία του Βίλνιους βρίσκεται στο ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ακόμα ζωντανή. Το Βίλνιους είναι μια ολοζώντανη πόλη – με εμπορικές επαφές και κοινωνικούς δεσμούς, που σφύζει από δράση και διαθέτει πάντα απολαύσεις και εκπλήξεις σε κάθε γωνιά - καμία σχέση με εικόνες θεματικών πάρκων που διατηρούν την ιστορία περασμένων εποχών μόνο για τον τουρισμό.

Βίλνιους Ταξιδιωτικός -Τουριστικός Οδηγός

 

ΟΜΟΡΦΙΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ


     

Λιθουανία   |   Λιθουανία Ξενοδοχεια   |   Βίλνιους   |   Kaunas   |   Trakai   |   Ενοικιασεις Αυτοκινητων   |   Χαρτης   |   Φωτογραφιες  |  Ιστορια   Χρησιμες Συνδεσεις  |  Επικοινωνια

Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας

 

Τοποθεσία

Το Βίλνιους δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της Λιθουανίας αλλά και το κέντρο της Ευρώπης. Η πόλη βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ηπείρου – το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται μόλις 26 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βίλνιους. 

Με πληθυσμό 554 409 κατοίκους το Βίλνιους διατηρεί το αίσθημα της ζεστής, φιλικής αλλά και ανοικτής πόλης που δεν είναι μόνο το σπίτι των Λιθουανών αλλά και ενός μεγάλου αριθμού Ρώσων, Πολωνών, Εβραίων και απόδημων από την Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Είναι ίσως αυτό το μείγμα της κοσμοπολίτικης ζωής και του τοπικού αισθήματος που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες.


ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Βερολίνο 1,035 km

Λονδίνο 1,751 km

Μόσχα 875 km

Νέα Υόρκη 6,929 km

Παρίσι 1,690 km

… ή μερικές ώρες με το αεροπλάνο


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ


Πληθυσμός 3 384 879

Εθνική Σύνθεση:

Λιθουανοί 83,45 %

Πολωνοί 6,74 %

Ρώσοι 6,31 %

Άλλοι 3,5 %


Περιοχή

65,300 km2 (Σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος του Βελγίου).

Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις Βαλτικές χώρες, με κυρίως γόνιμη πεδινή περιοχή, με πολλές λίμνες.


Σύνορα

Βαλτική Θάλασσα 99 km

Λευκορωσία 502 km

Καλίνινγκραντ (Ρωσία) 227 km

Λετονία 453 km

Πολωνία 91 km

Επίσημη Γλώσσα: Λιθουανικά

Νόμισμα: Λίτας (Lt, LT)

1 Ευρώ = 3,4528 Lt

Τοπική Ώρα BMT+2ώρες


Συστήνοντας το Βίλνιους

Είναι η πλησιέστερη πόλη στο κέντρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, καμαρώνει για την μεγαλύτερη διατηρητέα Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ευρώπη, είναι γεμάτη με ένα απίστευτό μείγμα αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών, διαθέτει ιστορική γοητεία και προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας μοντέρνας πόλης. Αλλά πραγματικά, κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συλλαμβάνει την ουσία του Βίλνιους.

Το Βίλνιους έχει πνεύμα . Είναι μια πόλη όπου μια μαγική ταπετσαρία με γοητεία και χαρακτήρα υφαίνει αμέτρητα θέλγητρα μαζί.

Είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και ανάπτυξη, αλλά είναι και πλούσια σε γοητεία χρόνων. Είναι η πόλη της προόδου και της αιώνιας αυτοπεποίθησης.

Είναι επίσης μια πόλη όπου οι άνθρωποι μαζεύονται για να ζήσουν με ζωντάνια, και χαρά, για να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν.

Ένα είναι σίγουρο – είναι αδύνατον να επισκεφτείτε το Βίλνιους χωρίς να αισθανθείτε το πνεύμα του, χωρίς να νιώσετε τον απόηχο της ιστορίας και την ορμή της προόδου. Δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς να σας συναρπάσει η ομορφιά, το μυστήριο και η μαγεία της πόλης. 

Text Box:

Εκ φύσεως μαγευτικό.
Είναι δύσκολο να μην νιώσετε υγιείς και αναζωογονημένοι στο Βίλνιους. Το πλέγμα από τα δρομάκια της πόλης κάνουν το περπάτημα ευχάριστο – και τίποτα δεν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση. Επιπλέον, το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με ανοικτούς χώρους και πράσινο. Το γέλιο απλώνεται στους δρόμους όταν τα παιδιά παίζουν στις αυλές. Παρέες κάνουν βόλτες στις μεγάλες πλατείες και κανείς δεν βρίσκεται ποτέ μακριά από μέρη χαλάρωσης και ανάπαυσης.   

 

Η χρήση του ηλεκτρικού μέσου συγκοινωνίας και τους οδικού συστήματος που διοχετεύει την κίνηση γύρω από την πόλη, παρά μέσα σε αυτή, διασφαλίζει τον καθαρό αέρα και τους ασφαλείς δρόμους για βόλτες.

Επίσης, καθώς η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της διασταύρωσης δυο ποταμών, του
Vilnia και του Neris, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες να ακούσετε τον παφλασμό των νερών ενώ κάθεστε στις όχθες και βλέπετε το ποτάμι να κυλάει.

Ακόμα και τον χειμώνα, το Βίλνιους είναι μια πόλη που λάμπει από φυσική ομορφιά. Μια βόλτα στο πάρκο, με τον ήχο του χιονιού στα πόδια σας (οι Λιθουανοί ονομάζουν τον ήχο αυτό «οι μάγισσες σκέφτονται») και με τα κλαδιά καλυμμένα με λευκό χιόνι να δείχνουν τον ουρανό, είναι μια εκπληκτική απόλαυση.   

Ακόμα και στις κατοικημένες περιοχές, οι παγοκρύσταλλοι στολίζουν τις οροφές καθώς παραμυθένια φωτάκια λαμπιρίζουν σε παράθυρα ζεστά που σας καλωσορίζουν. Συνολικά, περισσότερο από το 40% του Βίλνιους καλύπτεται από πάρκα και άλλες κατάφυτες περιοχές. 

Αυτά συμπεριλαμβάνουν μερικά τεράστια πάρκα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Είτε επιθυμείτε να πετάξετε χαρταετό το καλοκαίρι είτε να κάνετε σκι τον χειμώνα, μπορείτε να το κάνετε στο Βίλνιους και να επιστρέψετε στο σπίτι εγκαίρως για το τσάι.  Είναι επίσης σημαντικό ότι οι Λιθουανοί έχουν έναν δυνατό, σχεδόν πνευματικό, δεσμό με την φύση. Ίσως πηγάζει από τις παγανιστικές τους ρίζες. Άλλωστε η Λιθουανία ήταν η τελευταία χώρα που προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μένετε στην καρδιά της πόλης είναι αδύνατο να μην επηρεαστείτε από αυτό τον βαθύ σεβασμό στη φύση. Αποξηραμένα λουλούδια διακοσμούν εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα ολόκληρο τον χειμώνα, καθώς η απόλαυση του μαγειρέματος και του φαγητού στον καθαρό αέρα είναι κάτι που λατρεύεται και απολαμβάνεται το καλοκαίρι.Εμπνευστείτε!
Υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στο Βίλνιους και είναι δύσκολο να βρεθεί μέρος να κρυφτείτε από τους τρούλους – όχι πως θα το θέλετε. Οι ντόπιοι λένε ότι αν σταθούν σε οποιοδήποτε δρόμο στην Παλιά Πόλη μπορούν να δουν αρκετές εκκλησίες. Το Βίλνιους είναι πολυδογματικό και οι πολλοί σταυροί και τρούλοι θυμίζουν την ιστορία της πόλης. Υπάρχουν ακόμα μερικά απομεινάρια από το Παγανιστικό παρελθόν της Λιθουανίας. 

Αν και το πλήθος των εκκλησιών που ξεχειλίζουν στην πόλη είναι υπέροχο, δεν είναι από μόνο του όλη η ιστορία. Έξω από τις εκκλησίες υπάρχουν πλακέτες που περιγράφουν την ιστορία τους, και αυτό κάνει το διάβασμα συναρπαστικό. 

Κατά την Ρωσική και τη Σοβιετική κατοχή οι εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν για ένα σωρό άλλους σκοπούς. Μια μάλιστα υπήρξε μουσείο αθεϊσμού. Άλλες χρησιμοποιήθηκαν για ένα σωρό άλλες χρήσεις όπως ως εκθεσιακοί χώροι και αποθήκες σιτηρών.  

Ακόμα και αν δεν έχετε πιστεύετε καθόλου, θα μαγευτείτε από τις εκκλησίες.

Τώρα, κάποιες εκκλησίες έχουν αναπαλαιωθεί πολύ όμορφα, ενώ κάποιες άλλες περιμένουν. Μπορείτε να επισκεφτείτε εντυπωσιακούς και ένδοξους εσωτερικούς χώρους εκκλησιών και να δείτε επίσης μερικούς με αποσαθρωμένη γοητεία. Μπορείτε να ανοίξετε ξύλινες πόρτες που τρίζουν, να περπατήσετε πάνω σε ξύλινες σανίδες που κρύβουν ρωγμές και τρύπες στο πέτρινο πάτωμα και να επισκεφτείτε θαυματουργά και λαμπιρίζοντα αγάλματα της Παναγίας. Οι τοιχογραφίες ξεσκεπάζονται σταδιακά. Ο κεντρικός Καθεδρικός είχε θησαυρούς κρυμμένους στους τοίχους του, αλλά και μερικές μυστικές και συναρπαστικές κρύπτες κάτω από το πάτωμα. Είστε ευπρόσδεκτοι να τα επισκεφτείτε όλα.Ο πολιτισμός ζωντανεύει!
Δεν είναι τυχαίο που το 2009 το Βίλνιους ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η μοναδική ιστορία της πόλης έχει συνδυάσει την δυνατή επένδυση στις κλασσικές τέχνες κατά τα Σοβιετικά χρόνια με την ζωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης που έχει προκληθεί από την ανεξαρτησία της.

Ένα νέο και ολοζώντανο πρόγραμμα δημιουργικών τεχνών – Πολιτισμός ’09 – είχε λανσαριστεί για να προετοιμάσει την πόλη για την χρονιά της στο προσκήνιο. Η μουσική συχνά γέμιζε τους δρόμους και η αναπάντεχη σύγχρονη τέχνη εμφανιζόταν σε ανύποπτα μέρη, εκπλήσσοντας και χαροποιώντας ντόπιους και επισκέπτες.

Οι δωρεάν παραστάσεις συνήθως σε δημόσιους χώρους είναι κάτι σύνηθες ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα πιο επίσημων παραστάσεων – κλασσικής μουσικής, μπαλέτου και όπερας – προσφέρει απολαύσεις υψηλής ποιότητας για όλους. 
Οι επισκέπτες μπορούν πραγματικά να αφεθούν στις τέχνες του Βίλνιους.
Υπάρχουν επίσης πολλές πολιτιστικές απολαύσεις για εκείνους που θέλουν να περιτριγυρίζουν στα σοκάκια όπου υπάρχουν πολλά εργαστήρια τέχνης. 

 

Η συνοικία Uþupis – μια αυτό ανακηρυσσόμενη δημοκρατία – βρίθει από εναλλακτικές εκφράσεις. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές τέχνες κρυμμένες σε πολύ μικρά μαγαζιά στην Παλιά Πόλη. Γιατί να μην αγοράσετε ένα παραδοσιακό Λιθουανικό κασκόλ πλεγμένο όπως το θέλετε; Επιπλέον πως θα σας φαινόταν να δοκιμάσετε να γυαλίσετε το κεχριμπάρι, το κόσμημα της Βαλτικής;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να δουλέψετε σε πολλά εργαστήρια τέχνης αλλά και να πάτε για μαθήματα χορού. Ο παλμός και το πνεύμα δημιουργικότητας του Βίλνιους προσφέρουν πολλά για να σας διασκεδάσουν και να σας μαγέψουν, αν θέλετε να συμμετάσχετε, να δείτε και να κάνετε διάφορα στην πόλη.

Γνωρίστε τον κόσμο.
Η ελπίδα, η φιλοξενία, η ζωτικότητα – αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Λιθουανών. Ήταν πάντοτε δυναμικά ανεξάρτητοι και πρόσφατα ξεφάντωσαν με την ανεξαρτησία της χώρας τους και με την ταχεία ανάπτυξη της. Είναι μια καλή εποχή να επισκεφτείτε την πόλη και να συμμετάσχετε στη χαρά.

Οι Λιθουανοί είναι λίγο συγκρατημένοι, αλλά κάντε μια προσπάθεια και θα ανταμειφθείτε. Ξεκινήστε με μερικές λέξεις: «
labas» είναι «γειά», and «ačiū» (που ακούγεται λίγο σαν φτάρνισμα) είναι «ευχαριστώ». Μετά μπορείτε να μιλάτε Αγγλικά αφού σχεδόν όλοι εδώ, ειδικά οι νέες γενιές, μιλούν και καταλαβαίνουν πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα.

Οι κάτοικοι του Βίλνιους θα εκπλαγούν που δείξατε ενδιαφέρον στην μικρή τους πόλη. (Ειλικρινά δεν ξέρουν τι έχουν εδώ!) Θα είναι μια ευχαρίστηση για αυτούς αν τους εκφράσετε τις απολαύσεις της πόλης τους- είναι μια κοινή εμπειρία επιβράβευσης και ένα ξεκίνημα εκπληκτικών συζητήσεων.  


Η Φιλοξενία μας
Το Βίλνιους προσφέρει μια πολύ ευχάριστη διχοτομία σε ότι αφορά την διανυκτέρευση στην πόλη. Τα υψηλότερα επίπεδα άνεσης και υπηρεσιών μπορούν να βρεθούν στα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων, πολλά από τα οποία έχουν έξυπνα ενσωματωθεί σε ιστορικά κτήρια. Τα μπουτίκ ξενοδοχεία προσελκύουν επισκέπτες με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους – λεπτομέρειες εποχής, προσεχτικά επεξεργασμένα θέματα και προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Οι ταξιδιώτες με προϋπολογισμό μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα διάφορα οικονομικά ξενοδοχεία και ξενώνες, ενώ οι οικογένειες μπορεί να προτιμήσουν να εξερευνήσουν την τεράστια επιλογή από
B&B (Bed & Breakfast = Κρεβάτι και Πρωινό) και πανσιόν για την διαμονή τους. Πολλά από αυτά βρίσκονται κρυμμένα στην Παλιά Πόλη και προσφέρουν αυτόνομες ανέσεις. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη επιλογή από διαμερίσματα προς ενοικίαση, που ξεκινούν από τις πιο οικονομικές τιμές με βασικές ανέσεις και καταλήγουν σε αυτά που είναι γεμάτα χλιδή (με την τιμή να ταιριάζει απόλυτα).

Οι ταξιδιώτες με αυτοκίνητο μπορούν να επιλέξουν μερικές πολύ άνετες επιλογές λίγο έξω από την πόλη και να βρουν ικανοποιητικές τιμές. Υπάρχει ακόμα και κατασκηνωτικός χώρος για να φιλοξενήσει τροχόσπιτα και όσους επιθυμούν να στήσουν αντίσκηνο.

Το Βίλνιους δεν είναι μόνο θέαμα για τα μάτια. Χορταστικά γεύματα, ποιότητα και καλές στιγμές αφθονούν σε μια μεγάλη επιλογή από εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και ταβέρνες.

Πολλές κουζίνες είναι διαθέσιμες στο Βίλνιους, με την Κινέζικη, την Ιταλική και την Ιαπωνική να συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς. Επειδή η πατάτες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16
ο αιώνα, έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στην Λιθουανία και πολλοί θεωρούν το cepelinai – μεγάλες μπουλέττες (ντάμπλινγκ) πατάτας τυλιγμένες γύρω από κρέας με μπαχαρικά ή τυρί – ως το εθνικό πιάτο της χώρας. Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε. Άλλες Λιθουανικές λιχουδιές περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, εύγευστες και χορταστικές σούπες και κυνήγι για όσους αγαπούν το κρέας. Επίσης, στην μεγάλη επιλογή φαγητών υπάρχει μια επιλογή εξαιρετικών εστιατορίων για να τα απολαύσετε. Είτε θέλετε κάτι μοντέρνο, εξεζητημένο και τρέντι, ή θέλετε να απολαύσετε μια θορυβώδη και σκανταλιάρικη στιγμή σε έναν ξύλινο αχυρώνα τα γούστα σας θα έχουν ζεστό καλωσόρισμα και θα  ικανοποιηθούν.


Χρήσιμες ιστοσελίδες:

Βίλνιους Τουριστικό Κέντρο Πληροφοριών

λιθουανια
λιθουανια
λιθουανια